Stichting veilige paardensport
Wat is stichting veilige paardensport?
Om de veiligheid in de paardensport te waarborgen heeft de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra), de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) en de Stichting Recreatie Ruiter (SRR) samen met Consument en Veiligheid, de Stichting Veilige Paardensport (SVP) opgericht. De SVP zorgt door middel van onderzoek en de uitgifte van het veiligheidscertificaat dat de paardensport op een veilige manier wordt beoefend. Het veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals de hoogte van de rijbaan en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden van de eisen zijn de verplichte aanwezigheid van een BHV-er, verplichting van het rijden met een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, harnachement onderhoud en ongevallenregistratie.
In het bestuur van SVP zitten afgevaardigden van de FNRS, KNHS, SRR en een onafhankelijke voorzitter. Het secretariaat is gehuisvest op het KNHS-centrum te Ermelo.
Op dit moment zijn er ruim 1000 hippische accommodaties in Nederland met het veiligheidscertificaat.
Historie
De SVP is in 2001 opgericht en kwam tot stand met de steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en De Lotto.
In 2002 is gestart met het invoeren van het veiligheidscertificaat. Het veiligheidscertificaat is gestart in 2002 als certificaat voor maneges. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld als certificaat voor maneges, verenigingen, menaccommodaties en stagebedrijven. De SVP is naast het veiligheidscertificaat bezig met ongevallenonderzoek en incidentenregistratie.
Stichting veilige paardensport en lr & Pc Veendam.
Als rijvereniging hebben we een veiligheidsmap , deze is op aanvraag bij de beheerder van de rijhal Pieter Prins in te zien. In deze map moeten mensen aan geven als ze in onze rijhal ongelukken of incidenten hebben meegemaakt die te maken hebben met de veiligheid zoals bijvoorbeeld; als je van het paard bent gevallen omdat je met je beugel achter de deur bent blijven steken. Dit is erg belangrijk om te noteren zodat wij door deze feedback de veiligheid kunnen vergroten. In de map zitten formulieren die je in moet vullen zodat de veiligheidscoördinator weet wat voor ongevallen er zich in de rijhal voor doen. Op deze manier kan de veiligheidscoördinator hier adequaat naar handelen.
Heb je nog vragen, dan horen we het graag.